InnoSportLab 's-Hertogenbosch

Centrum voor innovatie

Het InnoSportLab in de Flik-Flakhal in 's-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Naast de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren trainen hier zo'n 30 gymnastische disciplines, zowel top- als breedtesport.

Net als de erkenning van het Nationaal Trainingscentrum (Flik-Flak NTC) van de KNGU en het Talent Opleidings Centrum (TOC) bijvoorbeeld in de gymsport!

Testbatterij voor trampolinespringen

25 november 2014 — Monitoring van sportspecifieke fysieke aspecten

Om de ontwikkeling van jeugdige trampolinetalenten specifieker te ondersteunen, is het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch op vraag van de coaches en in samenwerking met de KNGU gestart met het ontwikkelen van een sportspecifieke, fysieke testbatterij. Zo kan in de toekomst de groei en (fysieke) ontwikkeling van trampolinespring(st)ers beter gemonitord worden.

Vanuit verschillende coaches uit het trampolinespringen kwam de vraag voor ondersteuning bij het testen en monitoren van de fysieke aspecten van jeugdige trampolinespring(st)ers. Mogelijk dat hiermee in de toekomst de ontwikkeling en vooruitgang van trampolinetalenten beter gemonitord en in kaart kan worden gebracht. Zo wordt getracht om in de training specifieke aandachtspunten voor de ontwikkeling van de sport(st)ers toe te passen op de (fysieke) mogelijkheden van de individuele spring(st)ers. Ook kan een coach de gegevens uit de testbatterij gebruiken voor de ontwikkeling van de spring(st)ers naar hun persoonlijke topniveau.

Samen met de opleiding Biometrie van de Hogeschool Zuyd en een toptrampolinespring(st)er van de Johan Cruyff University wordt de testbatterij ontwikkeld. Zij inventariseren samen met verschillende (top)trainers uit het trampolinespringen de eisen aan en inhouden van de diverse antropometrische en fysieke testen van de te ontwikkelen testbatterij. De testbatterij gaat testen bevatten op 4 gebieden: Antropometrie (‘lichaamsmaten en -dimensies), Lenigheid, Kracht en Trampolinespecifieke vaardigheden.  

Naast de doelgroep topsping(st)ers zal er ook een testbatterij worden ontwikkeld voor breedte- én recreatieve sport(st)ers in de leeftijdsgroepen 5-9, 9-12, 12-15 en 15-18 jaar.

De concept-testbatterij voor de topsport(st)ers zal naar verwachting dit jaar nog klaar zijn om op kleinschalig niveau getest te worden. Doel is om in 2015 alle testbatterijen operationeel te hebben.

21 november 2014 — Orlando Götschin

Naam: Orlando Götschin
Sport: Trampolinespringen
Onderdeel: TRA (trampoline)
Woonplaats: ‘s-Hertogenbosch
Leeftijd: 27
Hobby: Films kijken
Belangrijkste prestaties: De 1e plaats synchroon behaald op het Jeugd WK 2004 samen met mijn tweelingbroer Fernando Götschin. En als recente prestatie de 1e plaats synchroon, ook met mijn broer, op de World Cup in Loulé, Portugal, in 2012.

Wat zijn jouw doelstellingen voor komend jaar?
De belangrijkste doelstellingen voor komend jaar zijn de kwalificaties voor de European games en het Wereld Kampioenschap. Als ik me voor het Wereld kampioenschap heb geplaatst hoop ik me daar te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, 2016.

Op welke manier wordt je door het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch ondersteund?
Wat ik dagelijks gebruik is het programma dat is ontwikkeld voor de video-ondersteuning. Ook een groot voordeel voor mij is het Time of Flight systeem wat door het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch ter beschikking is gesteld.

Wat zijn voor jouw de voordelen van de ondersteuning die het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch biedt?
Het grootste voordeel haal ik uit het Time of Flight Systeem. Doordat ik tijdens mijn training makkelijk terug kan kijken wat de hoogte per sprong en de gehele oefening was, ben ik hoger gaan springen. Daarnaast is de video-ondersteuning ideaal voor het bepalen van houdingen en de stand in de mat, deze kan ik gelijk verbeteren in mijn trainingen als ik zie dat deze nog niet optimaal zijn.

Welke sportinnovaties of -ondersteuning zouden nog meer kunnen bijdragen volgens jou?
Het zou mooi zijn als er een systeem wordt ontwikkeld wat de landing en de afzet in de trampoline analyseert. Waardoor ik kan kijken wat de beste manier is om in de mat te landen en daarna weer af te zetten.

Bron/LIKE: https://www.facebook.com/innosportlab.shertogenbosch