InnoSportLab 's-Hertogenbosch

Centrum voor innovatie

Het InnoSportLab in de Flik-Flakhal in 's-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Naast de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren trainen hier zo'n 30 gymnastische disciplines, zowel top- als breedtesport.

Net als de erkenning van het Nationaal Trainingscentrum (Flik-Flak NTC) van de KNGU en het Talent Opleidings Centrum (TOC) bijvoorbeeld in de gymsport!

28 november 2014 — Lennard Villafuerte

Naam: Lennard Villafuerte
Sport: Trampolinespringen
Functie: Coach trampolinespringen
Woonplaats: ‘s-Hertogenbosch
Leeftijd: 39
Hobby’s: Naar sport kijken, reizen en uiteten gaan.
Belangrijkste prestatie als trainer: Het behalen van de Olympische Spelen met een trampolinespringer.

Wat zijn jouw doelstellingen voor komend jaar?
Ik ga me komend jaar vooral focussen op de jeugd. Met de jeugd wil ik graag het hoogste niveau behalen en presteren op het Nederlands Kampioenschap.

Op welke manier worden je sporters door het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch ondersteund?
Ik wordt als trainer ondersteund door middel van de video-ondersteuning, het Time of Flight systeem, het trainingsapparaat voor trampolinespringers en verschillende onderzoeken die door het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch worden uitgevoerd.

Wat zijn voor jouw de voordelen van de ondersteuning die het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch biedt?
Door de ondersteuning van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch kan ik sporters naar een hoger niveau brengen met meer hulpmiddelen dan dat ik normaal tot mijn beschikking zou hebben.

Welke sportinnovaties of -ondersteuning zouden nog meer kunnen bijdragen volgens jou?
Het net gestarte project testbatterij trampolinespringen waarin de fysieke vaardigheden van talenten worden gemonitord. Ook onderzoeken naar kracht metingen vanuit de trampoline, dus op welk deel van de trampoline de meeste kracht komt, met als doel te kijken waar je op de trampoline moet afzetten voor de optimale afzet zouden van toegevoegde waarden kunnen zijn.

Bron/LIKE: https://www.facebook.com/innosportlab.shertogenbosch

Longe+ brengt trampolinespringers tot nieuwe hoogten

7 maart 2013 — Het trainingsapparaat voor trampolinespringen Longe+ biedt niet alleen meer ondersteuning tijdens het trainen, maar leidt ook tot spectaculaire verbeteringen in het aanleren van nieuwe sprongen. Bondscoach Lennard Villafuerta is opgetogen over het resultaat. “Dit is een perfect voorbeeld van hoe innovaties kunnen leiden tot betere prestaties.”

Toptrampolineatleten krijgen hoge krachten op hun benen te verduren tijdens hun oefeningen. Die krachten kunnen leiden tot blessures met lange herstelperiodes. De bondscoach trampolinespringen Lennard Villafuerte en Maurice Aarts van InnoSportLab ’s Hertogenbosch initieerden een haalbaarheidsproject voor een trampoline-trainingsapparaat, in samenwerking met InnoSportNL, de Technische Universiteit Delft en de producent van gymnastiektoestellen Janssen-Fritsen. Nadat een prototype gebaseerd op een contramassasysteem niet haalbaar bleek, is gekozen voor de optimalisatie van de bestaande vierpuntslonge in het project Longe+.

Kleine verbeteringen, grote resultaten
De bedoeling van het project Longe+ was om de piekkrachten op de gymnasten te beperken, zonder hen te belemmeren in de uitvoering van hun sprongen. De bestaande vierpuntslonge in het trainingscentrum Flik-Flak in Den Bosch was namelijk gemaakt om recreatieve trampolinespringers veilig te laten oefenen. Maar topatleten stellen veel hogere eisen aan de hoogte, bewegingsvrijheid en natuurgetrouwe ondersteuning van het trainingsapparaat. De Longe+ komt tegemoet aan die eisen met een aantal aanpassingen, zoals een verbrede gordel, aanpasbare tweetrapselastieken en tweepuntsophanging. Het zijn kleine maar essentiële verbeteringen, die de topsporters echter helpen om grotere hoogten te bereiken – zowel letterlijk als figuurlijk.

Nieuwe sprongen in enkele dagen
Bondscoach Lennard Villafuerta is erg blij met het resultaat van de opstelling met een Longe+ in de tien meter hoge trainingshal. Hij ziet dat de longes dagelijks door steeds meer topsporters worden gebruikt. Bovendien biedt de Longe+ een bijkomend en vooraf niet voorzien voordeel: het aanleren van nieuwe sprongen gaat plots veel sneller. Villafuerta: “De aanleertijd voor nieuwe sprongen gaat van maanden naar dagen. Dit heeft een grote impact op het trainen van nieuwe sprongen. Ik heb mijn eigen methodisch-didactische aanleerproces eraan aangepast, voor zowel jeugd als oudere gymnasten. De Longe+ heeft daarin een vaste plaats veroverd. Ook gymnasten die vroeger nooit de oude longes gebruikten, trainen nu wel met de nieuwe Longe+.”

Centrum van innovatie, kweekplaats van talent
De ontwikkeling van de Longe+ laat zien dat de rol van de InnoSportLabs en InnoSportNL als respectievelijk broedplaats en aanjager van sportinnovatie zijn vruchten afwerpt. InnoSportNL beschikt over zes InnoSportLabs: toplocaties met test- en onderzoeksfaciliteiten, waar topsporters en coaches kunnen trainen met wetenschappelijke ondersteuning om hun prestaties te verbeteren. Het InnoSportLab in de Flik-Flak Hal in Den Bosch is het nationale trainingscentrum van de KNGU en hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Hier trainen dagelijks de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren, zoals Rea Lenders (achtste plaats Olympische Spelen 2004, 13e plaats Olympische Spelen 2012), Orlando en Fernando Götschin, Tara Fokké, Jeroen Kaslander en Kirsten Boersma.