InnoSportLab 's-Hertogenbosch

Centrum voor innovatie

Het InnoSportLab in de Flik-Flakhal in 's-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Naast de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren trainen hier zo'n 30 gymnastische disciplines, zowel top- als breedtesport.

Net als de erkenning van het Nationaal Trainingscentrum (Flik-Flak NTC) van de KNGU en het Talent Opleidings Centrum (TOC) bijvoorbeeld in de gymsport!

Testbatterij voor trampolinespringen

25 november 2014 — Monitoring van sportspecifieke fysieke aspecten

Om de ontwikkeling van jeugdige trampolinetalenten specifieker te ondersteunen, is het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch op vraag van de coaches en in samenwerking met de KNGU gestart met het ontwikkelen van een sportspecifieke, fysieke testbatterij. Zo kan in de toekomst de groei en (fysieke) ontwikkeling van trampolinespring(st)ers beter gemonitord worden.

Vanuit verschillende coaches uit het trampolinespringen kwam de vraag voor ondersteuning bij het testen en monitoren van de fysieke aspecten van jeugdige trampolinespring(st)ers. Mogelijk dat hiermee in de toekomst de ontwikkeling en vooruitgang van trampolinetalenten beter gemonitord en in kaart kan worden gebracht. Zo wordt getracht om in de training specifieke aandachtspunten voor de ontwikkeling van de sport(st)ers toe te passen op de (fysieke) mogelijkheden van de individuele spring(st)ers. Ook kan een coach de gegevens uit de testbatterij gebruiken voor de ontwikkeling van de spring(st)ers naar hun persoonlijke topniveau.

Samen met de opleiding Biometrie van de Hogeschool Zuyd en een toptrampolinespring(st)er van de Johan Cruyff University wordt de testbatterij ontwikkeld. Zij inventariseren samen met verschillende (top)trainers uit het trampolinespringen de eisen aan en inhouden van de diverse antropometrische en fysieke testen van de te ontwikkelen testbatterij. De testbatterij gaat testen bevatten op 4 gebieden: Antropometrie (‘lichaamsmaten en -dimensies), Lenigheid, Kracht en Trampolinespecifieke vaardigheden.  

Naast de doelgroep topsping(st)ers zal er ook een testbatterij worden ontwikkeld voor breedte- én recreatieve sport(st)ers in de leeftijdsgroepen 5-9, 9-12, 12-15 en 15-18 jaar.

De concept-testbatterij voor de topsport(st)ers zal naar verwachting dit jaar nog klaar zijn om op kleinschalig niveau getest te worden. Doel is om in 2015 alle testbatterijen operationeel te hebben.

19 september 2014 - Stagiair marketing communicatie Dwight Baltus.

Naam: Dwight Baltus
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Functie: Stagiair
Opleiding: Johan Cruijf University, Fontys, Economische Hogeschool Tilburg, sport marketing & management
Hobby's: Trampoline training geven, naar het casino gaan en films en series kijken.

Hoe ben je bij het InnoSportLab 's-Herotgenbosch terecht gekomen?
Ik ben fanatiek trampolinespringer en beoefen mijn sport in de Flik-Flak hal, hetzelfde gebouw als waar het InnoSportLab gevestigd is. Tijdens mijn trainingen maak ik ook gebruik van de producten van het lab. Het leek mij interessant om mijn kennis van trampolinespringen toe te passen in mijn stage.

Waaruit bestaan je werkzaamheden?
Het schrijven van een marketingplan voor een testbatterij voor trampolinespringers. Daarnaast houd ik me bezig met de dagelijkse marketing communicatie activiteiten rondom het lab.

Hoe draag je bij aan de verdere ontwikkeling van het InnoSportLab 's-Hertogenbosch?
Door het opstellen van een marketingplan voor een testbatterij voor trampolinespringers, weet het InnoSportLab 's-Hertogenbosch wat de verschillende wensen en behoefte van verschillende doelgroepen binnen het trampolinespringen zijn. Daarnaast kan ik door mijn achtergrond in de trampoline wereld mijn kennis en ervaringen overdragen aan het lab.

Wat is je favoriete turnonderdeel?
Mijn favoriete turnonderdeel is ringen

Welke sport beoefen je zelf?
Ik doe aan trampolinespringen.